Shakki on lautapelien kuningas
Shakki, tuo pelien kuningas, mainitaan jo Buddhan kirjoituksissa satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Vaikka shakin alkuperämaasta kiistelläänkin Persian, Intian ja Kiinan välillä, on yksi asia ainakin selvä: Shakki on lumonnut ihmisiä pelilaudan ääreen jo tuhansien vuosien ajan, ja pelin tenho ei tunnu laantuvan. Suomessakin aktiivisia kilpailuissa käyviä pelaajia on noin 1500 ja huvikseen lähettejä liikuttelee tuhansia muita. Aika hyvin lautapeliltä, joka ei ole satojen vuosien aikana juurikaan muuttunut.
Säännöt lyhyesti
Shakkia pelataan neliön muotoisella laudalla, jossa on yhteensä 64 ruutua. Ruudut ovat mustia ja valkoisia siten, että vierekkäiset ruudut eivät ole samanvärisiä. Peliä pelaa kaksi pelaajaa vastakkain, joista toisella on mustat ja toisella valkoiset nappulat. Kullakin pelaajalla on pelin alussa kahdeksan sotilasta, kaksi tornia, kaksi hevosta, kaksi lähettiä sekä kuningatar ja kuningas. Pelaajat liikuttelevat nappuloita vuorotellen ja jokaisella nappulatyypillä on oma erityinen siirtotapa. Pelin tavoitteena on saada vastustajan kuningas tilanteeseen, jossa mikään siirto ei voi sitä pelastaa. Tätä sanotaan shakkimatiksi eli lyhyesti vaan matiksi. Peli voi myös päättyä tasan eli pattitilanteeseen, tai jompikumpi voi luovuttaa ja täten vastapuoli voittaa.
Maailman pelatuin lautapeli
Jokaisen kannattaa tietää shakista edes perusasiat. Shakki maailman pelatuimpana lautapelinä on kuin yleiskieli, jonka puhujia löytyy kaikkialta maailmasta. Arvioiden mukaan yli 600 miljoonaa henkilöä osaa pelata shakkia, joten matkailijan mennessä maahan kuin maahan, kanssapelaajia löytyy lähes varmasti - shakkijärjestöjäkin toimii jopa 160 maassa! Paikallisiin tutustuminen onkin shakkitaitoiselle matkailijalle huomattavasti helpompaa.
Pitkän historiansa ja suuren suosionsa vuoksi shakki on myös jättänyt jälkensä koko maailman kulttuuriin. Perusasioiden tietäminen shakista onkin käytännössä yleistietoa. Termit, kuten shakkimatti ja pattitilanne ovat tuttuja ihan yleiskielestä. Samoin historialliset shakkiturnaukset kylmän sodan aikana sekä legendaarinen tekoälyn voitto Garri Kasparovista ovat asioita, jotka ovat olleet pelilautaa suurempia, koko maailmaa liikuttaneita tapahtumia. Shakki ei ole pelinä minnekään katoamassa, vaan myös tulevaisuudessa se tulee olemaan peli, joka yhdistää maailmaa yksinkertaisella monimutkaisuudellaan. Mestarit ovat harvassa, mutta shakkia pelatessa kaikki voittavat.