kirjeshakki

Shakki on joka paikan peli

Published on

Shakinpelaajat eivät aina ole fyysisesti saman pelilaudan ympärillä. Eri aikakausina pelaajat ovat kuitenkin löytäneet mahdollisuuden pelata ja harjoitella keskenään pitkistä fyysisistä etäisyyksistä huolimatta. Nykyteknologia taas mahdollistaa ihan uudenlaiset tavat pelata shakkia - ja jopa uudenlaiset vastustajat!

Kirjeshakki

Kirjeshakissa pelaajien välimatka voi olla tuhansia kilometrejä. Siirrot toimitetaan toiselle pelaajalle kirjeitse tai postikortilla. Pelaajalla on esimerkiksi 3 päivää aikaa suorittaa siirtonsa. Siirtoajat päätetään ennen pelin alkua pelaavien pelaajien tai organisaatioiden kesken.  On todisteita, että jonkinlaista kirjeshakkia olisi pelattu jo 1100-luvulla, mutta virallisia ottelutietoja on vasta 1800-luvulta. Kirjeshakkia on pelattu yliopistojen välisenä kilvoitteluna tai vain yksilöiden välisenä älyjen mittelönä.
 
Nykyään virallista kirjeshakkia pelataan serveripohjaisella systeemillä internetin välityksellä. Kansainvälinen kirjeshakkiliitto ICCF on laatinut tarkat säännöt ja käytänteet serveripohjaiselle kirjeshakille ja liitto järjestää myös viralliset turnaukset. Serveripohjaisuus estää tehokkaasti pelaajien kiistat tehdyistä siirroista ja miettimisajoista. Sellaiset asiat ovat tallennettuina selkeinä lukuina serveriin. Internetin kautta toimivista kirjeshakin eduista huolimatta osa pelaajista tykkää edelleen pelata ihan postikorttien välityksellä, sillä heidän mielestään tämä on tunnelmaltaan ylivertainen tapa pelata. Myös tässä kirjeshakkiversiossa pelataan edelleen virallisia turnauksia.


Shakin harjoittelu

Ennen taidokkaammat pelaajat ovat vastustajia löytääkseen joutuneet hakeutumaan toisten hyvien pelaajien kanssa samaan paikkaan, tai vaihtoehtoisesti pelaamaan hidasta ja kömpelöä kirjeshakkia. Nykyään pelaaja voi harjoitella missä vain, kunhan internetyhteys löytyy. Valmentajaan voi olla yhteydessä esimerkiksi Skypen välityksellä ja tarpeeksi kovatasoinen ihmisvastustaja löytyy ihan muutaman napinpainalluksen takaa. Harjoitella voi myös milloin vain, koska aina jossain päin maailmaa joku toinen shakkisankari etsii toista hyvää pelaajaa harjoitusvastustajaksi. Teknologia onkin mullistanut harjoittelun ja pelaamisen lähes täysin, vaikka itse peli ja sen säännöt ovat säilyneet samana. Nykyään harjoitusvastustajaksi voi asettua jopa sopivantasoinen...

Tekoäly

Ennen pelattiin vain toisia ihmisiä vastaan, mutta nykyään on myös mahdollista haastaa tietokoneohjelmia. Vuonna 1997 IBM:n Deep Blue -tietokoneen parannettu versio voitti ensimmäistä kertaa shakin maailmanmestarin normaaleilla turnausajoilla pelattaessa. Nykyään tietokoneohjelmat ovat niin vahvoja, että ihan tehokkaammalle kannettavalle tietokoneellekaan asennettuna ne eivät anna ihmispelaajalle mitään mahdollisuuksia. Ohjelmia on toki eritasoisia ja sopivantasoinen ohjelma on mainio harjoitusvastustaja.